Sök:

Sökresultat:

1086 Uppsatser om Lćga betyg - Sida 1 av 73

Hur upplevs betyg? : En studie om gymnasieelevers tankar kring betyg ur ett elevperspektiv

Syftet med vÄr studie var att undersöka elevernas instÀllning till betyg och hur eleverna upplever detta. VÄra frÄgestÀllningar har varit: hur upplever eleverna betyg; pÄverkas elevernas sjÀlvförtroende av betyg; har krav och förvÀntningar hemifrÄn nÄgon betydelse för elevernas uppfattningar om betyg? Vi valde att genomföra studien ur ett elevperspektiv, dÀrför intervjuade vi fem gymnasieungdomar angÄende deras tankar om betyg. VÄrt resultat visar att betyg Àr viktigt för eleverna. De elever som vi intervjuade trodde att man skulle lÀra sig mindre utan betyg och att betyg fungerar som en motivationsfaktor som fÄr dem att anstrÀnga sig extra.

Betyg och bedömning : i teorin och praktiken

Syftet med uppsatsen Àr att studera vilken uppfattning elever i Ärskurs nio pÄ en skola i Mellan-sverige har kring betyg och bedömning. Metoden som anvÀnds Àr en enkÀtundersökning dÀr eleverna fyller i bÄde kvantitativa och kvalitativa frÄgor. Undersökningens resultat visar att eleverna tror att det Àr frÀmst deras beteende och hur de Àr som elev som Àr avgörande för vilket betyg de fÄr. Betyg, enligt eleverna i denna undersökning, handlar om hur man Àr som elev och vad man gör som elev. Det kumskapsrelaterade betygsystemet Àr inte vÀl förankrat bland dessa elever..

LĂ€rares och elevers tankar om betyg

Syftet med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ vad lÀrare och elever anser om betyg i Ärskurs sex. För att uppnÄ detta valde vi att genomföra tvÄ undersökningar. En kvalitativ intervjuundersökning med lÀrare och en kvantitativ enkÀtundersökning med elever. Intervjun innehöll frÄgor som behandlade betyg och bedömning. Sex lÀrare deltog i undersökningen.

Gymnasieelevers syn pÄ betyg : En kvalitativ studie

Under min sista termin pÄ lÀrarprogrammet har fokus bland annat legat pÄ betyg. Vanligtvis Àr det politikers syn pÄ betyg som framkommer i betygsdebatten. Syftet med min undersökning Àr att lyfta fram elevperspektivet i betygsdebatten. Detta ledde fram till min huvudfrÄga om vilken syn gymnasieelever har pÄ betyg. För att fÄ reda pÄ detta stÀllde jag delfrÄgor om betygens rÀttvisa, betygens existens och upplevelsen av betyg.

Bedömning och betyg. NÀr-Hur-Varför? : En studie om tidigarelÀrares Äsikter och vad de grundar dessa pÄ.

Syftet var att undersöka vad ett urval av tidigarelÀrare anser om tidigarelagda betyg och bedömning och varför de tycker som de tycker. Undersökningen Àr kvalitativ och vi intervjuade 13 lÀrare. Resultatet av vÄr undersökning Àr att lÀrarna har ingen enhetlig bedömningsgrund. Att hjÀlpa eleverna i deras kunskapsutveckling genom bedömning Àr en viktig aspekt för lÀrarna. AngÄende betyg ansÄg majoriteten att de bör komma in nÄgot tidigare Àn vad de gör nu, i Är 8.

Elevers uppfattningar och tankar om betyg

Jag har ofta noterat att nÀr jag lÀmnat tillbaka prov och meddelat provresultat Àr eleverna angelÀgna om att fÄ veta vilket betyg som deras resultat skulle ge. I Är 7 fÄr man inte prata nÄgonting om betyg med eleverna. NÀr jag meddelar eleverna detta skapar det en besvikelse och frustration hos dem. Jag har genomfört en enkÀtundersökning med elever frÄn klasser i Är 7 i den obligatoriska skolan för att ta reda pÄ deras Äsikter om betyg och hur de tror att betyg pÄverkar dem. Min undersökning visar att betyg spelar stor roll för elever och pÄverkar dem, bÄde positivt och negativt.

Betyg i idrott och hÀlsa : En studie av flickors betyg i i det nya betygsystemet

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka om flickor har bÀttre betyg i skolÀmnet idrott och hÀlsa nu jÀmfört med förr. Vi vill se om det kan ha blivit nÄgon förÀndring i flickors betyg samt vad som har pÄverkat detta. För att se ifall det blivit nÄgon förÀndring i flickornas betyg har vi intervjuat ett antal olika idrottslÀrare frÄn olika skolor för att fÄ en uppfattning. I tidigare forskning har vi hittat hur det sÄg ut tidigare i Àmnet idrott  och hÀlsa samt vad som varit problematiskt vad gÀller jÀmstÀlldhet och genus. I undersökningen Äkte vi till de olika skolorna och hade gruppintervjuer pÄ varje skola.

Betygens roll i skolan : En studie om lÀrares och elevers uppfattningar om betyg.

Syftet med denna studie var att ta reda pÄ lÀrares och elevers uppfattningar om betyg. De frÄgestÀllningarna som jag ville veta vad var lÀrare och elever har för Äsikter om Àr betygens syfte, vad betygen mÀter, vad det finns för nackdelar och fördelar med betyg och om betyg kan ge en rÀttvis bedömning. För att ta reda pÄ det gjordes intervjuer med tre lÀrare som arbetade pÄ gymnasiet och 45 gymnasieelever besvarade en enkÀt. Resultatet visar att betyg Àr ett Àmne som engagerade bÄde lÀrare och elever. Eleverna skriver att betygens syfte Àr att de behövs för att söka vidare och för att skilja eleverna Ät.

Valet av urval: En kvalitativ intervjustudie om studie- och yrkesvÀgledares syn pÄ betyg som urvalsinstrument

Syftet med denna studie var att utforska och analysera studie- och yrkesvÀgledares uttryckta Äsikter om betyg och betyg som urvalsinstrument. Vi har, med en fenomenografisk forskningsansats, genomfört fyra stycken kvalitativa intervjuer med representanter frÄn den utvalda yrkesgruppen. Arbetet har fokuserat pÄ urval av sökande till gymnasieskolan.VÄra respondenter förmedlade viss kritik mot hur urvalet i svensk skola, men menade Àven att ett urval mÄste göras. Deras frÀmsta kritik gÀllde vad betyg egentligen representerar. De menade att betyg som urvalsinstrument förbiser mÄnga personlighetsdrag som kan vara vÀsentliga inför elevernas val av gymnasieprogram.

Gruppstorlek och betyg i Àmnet musik

Erfarenhet frÄn min musikundervisning frÀmst inom grundskolan har motiverat en undersökning av eventuellt samband mellan elevernas erhÄllna betyg i Àmnet musik och gruppstorlek. Undersökningen begrÀnsades till att omfatta elevernas betyg i Àmnet musik Äk 9, gruppstorlek samt om flickors och pojkars resultat skilde sig.Av undersökningens resultat gick det inte att bekrÀfta nÄgot samband. Skillnaden mellan undersökningens resultat och skolverkets medelbetyg skilde sig pÄ det viset att skolverkets betyg var nÄgot högre i snitt. Fler aspekter hade behövts undersökas för att pÄvisa ett eventuellt samband mellan de deltagande elevernas kunskaper och deras erhÄllna betyg..

Ska man lÀra för skolan : eller för livet? En studie om lÀrande och de graderade betygenspÄverkan pÄ lÀrande

Arbetet innehÄller litteraturstudier och intervjuer, bÄde med lÀrare som sÀtter betyg och lÀrare som skriver personliga omdömen, om lÀrande och de graderade betygens pÄverkan pÄ lÀrande. Det som bl.a. kommer fram i mitt arbete Àr att betyg pÄverkar eleverna till ett ytinriktat lÀrande eftersom strÀvan att fÄ ett bra betyg överskuggar nöjet att lÀra sig och insikten om vad lÀrande Àr. Den största skillnaden mellan personliga omdömen och betyg verkar vara att omdömen ges för att hjÀlpa eleven till ökad sjÀlvinsikt, personlig utveckling och lÀrande, medan betygen mer Àr ett mÄtt pÄ hur eleven tillgodogjort sig skolans undervisning. Dessutom framkommer att betyg har en negativ pÄverkan pÄ sjÀlvförtroendet hos de elever som har det svÄrt kunskapsmÀssigt i den typ av skola vi har idag.

Elevers uppfattningar om motivation i skolan : Nio elever i grundskolans senare Ă„r

Syftet med detta arbete var att fÄ kunskap om vad nÄgra elever i Är 9 anser motiverar dem i skolarbetet och vad som fÄr dem att anstrÀnga sig och göra sitt bÀsta i skolan samt att försöka ta reda pÄ om det verkar finnas nÄgra skillnader i uppfattningar om motivation mellan elever med höga betyg och elever med lÄga betyg. Som undersökningsmetod anvÀndes kvalitativa intervjuer med nio elever i Är 9, varav fem med höga betyg och fyra med lÄga betyg. Resultaten visar att elevernas motivation pÄverkas av flera faktorer. Eleverna drivs av bÄde yttre motivation i form av betyg och inre motivation dÀr kÀnslan av att lyckas och förstÄ Àr viktig liksom att det man arbetar med kÀnns meningsfullt och intressant. LÀraren har ocksÄ en stor betydelse för elevernas motivation.

Gymnasieelevers instÀllning till betyg - Upper secondary students attitudes towards grades

Sammanfattning I skolan sker det en öppen bedömning som görs av lÀrare av elevers kunskap. För elevens framtid kan bedömningen ha en stor betydelse eftersom den kan leda till vidare studier samt arbete dÄ betyg ofta Àr en av urvalsgrupperna till vidare studier. Uppsatsens syfte Àr att undersöka gymnasieelevers instÀllning till betyg och bedömning. Metoden som anvÀnds Àr en enkÀtundersökning som delats ut i sju klasser pÄ en gymnasieskola i NordvÀstra SkÄne. Totalt har 36 pojkar och 64 flickor svarat pÄ enkÀten, sammanlagt 100 stycken. Resultatet visar att eleverna menar att faktorer sÄsom nÀrvaro och personlighet har betydelse för betygen.

Kan motion vara en nyckel till bra betyg?: En enkÀtstudie om sambandet mellan motionsvanor och betyg

Syftet med arbetet var att undersöka om det fanns nÄgot samband mellan elevers motionsvanor och elevers betyg i skolan. Först genomfördes en litteraturstudie i Àmnet för att finna en lÀmplig utgÄngspunkt för arbetet. DÀrefter genomfördes en enkÀtstudie i fyra gymnasieklasser. Det var tvÄ klasser vardera frÄn studie-/yrkesförberedande program. Undersökningsgruppen bestod av 94 elever frÄn Är 2 och 3 i gymnasieskolan.

Betyg frÄn skolÄr 6 - En empirisk studie av hur ett urval lÀrare resonerar kring tidigarelagda betyg

VÄrt syfte med arbetet Àr att ta reda pÄ hur ett urval verksamma lÀrare resonerar kring tidigarelagda betyg. Vi har valt att utgÄ frÄn följande frÄgestÀllningar: Hur tror lÀrarna att eleven kommer att pÄverkas av tidigare betyg? Hur kan relationen mellan lÀrare och elev pÄverkas av tidigarelagda betyg ur ett lÀrarperspektiv? Hur kan ett urval lÀrares Äsikter om betyg frÄn skolÄr 6 förstÄs utifrÄn vÄr teoretiska utgÄngspunkt om betygens funktioner? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgor har vi utgÄtt frÄn vÄrt empiriska material tillsammans med Lindes och Carlgrens teori om betygens funktioner. Det empiriska materialet har vi samlat in med hjÀlp av en pilotstudie och fyra enskilda intervjuer med lÀrare som Àr verksamma i skolÄr 4-6. Resultatet visar att lÀrare tror att elever pÄverkas pÄ en mÀngd olika sÀtt av betyg, bÄde positivt och negativt.

1 NĂ€sta sida ->